TasteLife

FoodTravel Blog

TARTĂ CU CĂPŞUNI ŞI PERE

Ador căpşunile în plin sezon; sunt atât de aromate şi gustoase! Mereu născocesc câte o reţetă, doar pentru a le savura, în cât mai multe combinaţii. De data aceasta, pe lângă căpşuni proaspăt culese din grădină, am găsit prin bucătărie şi două pere mari, frumoase, aşa că am decis să le folosesc împreună într-un desert dedicat zilei de 1 Iunie. Şi pentru că mi-a rămas şi nişte ricotta de la o altă reţetă, am adăugat-o şi pe aceasta. A ieşit ceva cu adevărat spectaculos, un desert perfect pentru o masă în familie!

Ingrediente:
(pentru 10 porţii)

2 pere Abate
400 grame căpşuni
1 plic mic gelatină roşie
3 linguri zahăr brun
1 legătură de mentă proaspătă
8 ouă proaspete medii
10 linguri zahăr
4 plicuri zahăr vanilinat
6 linguri făină alba 000
1 plic praf de copt
5 linguri ulei sâmburi de măsline
100 grame ricotta
zeama de la ½ lămâie

Mod de preparare:

Pornim cuptorul şi îl încălzim la 180ºC. Cernem făina într-un bol şi o amestecăm cu praful de copt. Spălăm perele, le curăţăm şi le tăiem cubuleţe.  Spălăm căpşunile şi le tăiem în sferturi.

Într-o cratiţă, punem la foc potrivit perele tăiate cubuleţe, cu 3 linguri de zahăr brun. Le lăsăm 8-10 minute, până se înmoaie puţin, apoi adăugăm căpşunile şi legătura de mentă proaspătă. Mai lăsăm 5 minute pe foc, pentru ca fructele să împrumute puţin din aroma mentei, după care scoatem menta şi adăugăm gelatina (dizolvată în sucul lăsat de căpşuni prin fierbere). Amestecăm cu grijă şi luăm cratiţa deoparte.

Apoi preparăm blatul: separăm ouăle (acestea trebuie să fie la temperatura camerei) şi batem 4 dintre albuşuri spumă într-un castron mare, cu puţină sare. Când sunt bine bătute, adăugăm 2 plicuri de zahăr vanilinat şi încorporăm puţin câte puţin 5 linguri de zahăr, amestecând continuu cu mixerul la viteză mare, până obţinem o spumă pufoasă, bine închegată. Adăugăm apoi toate cele 8 gălbenuşuri şi mai amestecăm foarte puţin, la viteză mică de data aceasta. Încorporăm făina cu praful de copt, amestecând uşor cu lingura, prin răsturnare, iar apoi adăugăm ricotta zdrobită bine şi uleiul, având grijă să păstrăm compoziţia pufoasă, aerată.

Turnăm compoziţia într-o formă de tartă (28 cm diametru), unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină şi o dăm la cuptor pentru 18-20 de minute la 180ºC. Între timp batem spumă cele 4 albuşuri rămase, cu 2 plicuri de zahăr vanilinat şi 5 linguri de zahăr, iar la final adăugăm zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie. Trebuie să obţinem o spumă foarte densă.

Deschidem cuptorul, punem fructele cu gelatina, iar deasupra întindem uniform spuma. Închidem repede cuptorul şi mai lăsăm 15 minute, la 130ºC.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2025 TasteLife

Theme by Anders Norén