TasteLife

SUFLEU DE DOVLECEL

Deşi adeseori subestimat, dovlecelul este o legumă săracă în calorii, cu un gust minunat şi foarte versatilă, putând fi uşor transformată în diverse preparate savuroase. Eu prepar dovleceii în foarte multe feluri, mai ales în perioada verii, când se găsesc din plin în grădină (şi în pieţe). Îi folosesc pentru supe-cremă, umpluţi cu carne sau cu diverse legume, pentru bruschete, în sufleuri, tarte, paste, chifteluţe, salate, pe pizza etc. Îmi plac foarte mult, iar azi am ales să vă prezint o variantă delicioasă de sufleu de dovlecel cu brânză. Poate fi un aperitiv grozav sau chiar o masă principală sănătoasă şi uşoară.

INGREDIENTE – SUFLEU DE DOVLECEL:
(pentru 4 porţii)

1 dovlecel mediu
1 morcov
1 ceapă mică
2 căţei de usturoi
sare de mare, piper negru proaspăt măcinat
3 ouă
60 grame de brânză telemea (sau Feta)
40 grame brânză Cheddar
40 grame miez de pâine
1 lingură pesmet
1 legătură mică frunze de pătrunjel
1 lingură de unt pentru uns formele

MOD DE PREPARARE – SUFLEU DE DOVLECEL:

  1. Se ung cu unt 4 vase mici de ceramică sau un singur vas mai mare. Se încălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Se spală şi se curăţă dovlecelul, se dă pe răzătoarea mare şi se pune într-un castron cu puţină sare.
  3. Într-un bol mare se bat bine gălbenuşurile împreună cu brânza telemea (Feta) şi Cheddar rasă, se adaugă morcovul, ceapa şi usturoiul curăţate şi date pe răzătoare. Se pune peste dovlecelul scurs foarte bine şi strâns în pumni pentru a elimina cât mai mult din apă.
  4. Se adaugă frunzele de pătrunjel tocate mărunt, o lingură de pesmet, miezul de pâine înmuiat în apă şi scurs bine şi se asezonează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat.
  5. Într-un alt bol, se bat albuşurile spumă şi se încorporează uşor, puţin câte puţin, în compoziţia cu legume, având grijă să păstrăm un volum cât mai mare al amestecului.
  6. Se toarnă compoziţia rezultată în vasele pregătite. Se lasă sufleul la cuptor aproximativ 30-35 de minute (la 190 grade Celsius), până se rumeneşte şi devine pufos.
  7. Se serveşte alături de o salată mixtă de frunze (valeriană, ruccola, spanac) şi un sos de iaurt (cu ulei de măsline, puţină zeamă de lămâie, sare şi piper).
Exit mobile version