Salata Caesar este una din cele mai cunoscute salate şi una din preferatele mele. Este foarte uşor de preparat, foarte gustoasă şi poate fi făcută în diverse variante: cu pui, cu friptură de porc, cu creveţi, cu somon afumat, doar cu parmezan, cu sau fără nuci etc. Am mâncat multe variante de salată Caesar şi îmi place varianta clasică de dressing, însă acum aş vrea să vă împărtăşesc varianta cu piept de pui, pe care o pregătesc familiei mele ( unii membrii ai familiei nu agreează anşoa…). Fiind preocupată în egală măsură de mâncarea savuroasă, dar şi de un stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată şi mult sport, am înlocuit dressingul clasic cu maioneză, cu unul sănătos, pe bază de iaurt. Am schimbat puţin şi celelalte ingrediente…, inclusiv tipul salatelor folosite şi am ajuns la varianta mea, sănătoasă şi gustoasă. Sper să vă placă!
SALATĂ CAESAR – INGREDIENTE:
(pentru 4 porţii)
Dressing:
4 linguri iaurt gras
2 linguri ulei de măsline
coaja de la 1 lămâie mică
sucul de la ½ lămâie
1 linguriţă oţet de vin alb
( condimento bianco)
1 linguriţă sos Worchester
o mână frunze de busuioc verde tocate fin
sare, piper
30 grame parmezan ras
( plus extra pentru decor)
Pieptul de pui:
4 buc. piept de pui potrivite
o mână crenguţe de rozmarin proaspăt
o mână măghiran verde
usturoi granulat, boia de ardei dulce
sare, piper
1 lingură ulei de măsline
Salata:
½ salată iceberg
2 mâini de salată ruccola
2 mâini valeriană
20 roşii cherry
Crutoane:
4 felii pâine
sare, piper
1 lingură ulei de măsline
SALATĂ CAESAR – MOD DE PREPARARE:
- Pentru început, se condimentează pieptul de pui. Se amestecă într-un bol: sare, piper, puţin usturoi granulat, boia de ardei dulce şi măghiranul proaspăt tocat. Se adaugă o lingură de ulei de măsline (eu folosesc ulei din sâmburi de măsline, pentru că are un gust neutru). Se toarnă pasta obţinută peste bucăţile de piept de pui şi se masează bine, apoi se rup câteva crenguţe de rozmarin proaspăt şi se apasă uşor pe suprafaţa fiecărei bucăţi de carne. Se aşează pieptul de pui astfel pregătit pe o farfurie, se acoperă cu folie alimentară şi se pune la frigider pentru minim 4 ore (eu îl pregătesc cu o seară înainte, pentru a absorbi cât mai multă aromă). Dar este foarte important să scoatem carnea din frigider şi să o aducem la temperatura camerei înainte de a o prepara!
- Acum ne ocupăm de dressing. Amestecăm într-un bol: iaurtul, uleiul de măsline, coaja rasă de lămâie, sucul de lămâie, oţetul (condimento bianco), sosul Worchester, frunzele de busuioc verde tocate fin, sare şi piper (în această ordine). Apoi adăugăm 30 grame parmezan ras (aproximativ două mâini).
- În continuare, pregătim frunzele pentru salată. Salata iceberg se spală , se usucă bine şi se taie fâşii, apoi se amestecă într-un castron cu valeriana şi ruccola (spălate şi zvântate în prealabil). Se aşează frumos în 4 farfurii adânci pentru salată.
- Într-o tigaie antiaderentă se pun la prăjit bucăţile de piept de pui. Când s-au rumenit pe o parte, se întorc pe cealaltă (se lasă cam 3-4 minute pe fiecare parte) şi se acoperă cu un capac, pentru a rămâne suculente. Se scoate carnea din tigaie şi se aşează pe un platou să se odihnească.
- Se taie feliile de pâine în cubuleţe. În tigaia în care am prăjit puiul se mai adaugă o lingură de ulei şi se pun la rumenit crutoanele. Se condimentează cu sare şi piper (ele vor prelua din savoarea puiului prajit în tigaie).
- Pe fiecare farfurie cu salată se pun 2-3 linguri de dressing, apoi se aşează câte 5 roşii cherry tăiate în jumătate (spălate în prealabil), se pune deasupra câte o bucată de piept de pui tăiată felii, crutoane de pâine rumenite şi fulgi de parmezan (eu îi fac cu ajutorul curăţătorului de legume). Asta e tot. Să aveţi poftă!