Trebuie să vă împărtăşesc această reţetă de paté de casă cu ficat de pui; eu îl pregătesc foarte des pentru familia mea. Şi pentru că evit, pe cât posibil, să cumpăr produse gata preparate din comerţ, prefer să muncesc puţin mai mult şi să îl prepar în casă.
E o reţetă ce merită încercată, un paté fin, delicat, aromat şi, bineînţeles, foarte gustos. Chiar dacă nu aveţi o familie numeroasă şi nu reuşiţi să-l consumaţi imediat, îl puteţi păstra în frigider 3-4 zile sau puteţi chema nişte prieteni dragi în vizită şi vă vor mulţumi cu siguranţă. Îl puteţi servi cu pâine prăjită şi chutney, sau vă puteţi bucura de el înfrăţit cu ceapă verde din grădină. Orice variantă aţi alege, savuraţi-l alături de un vin bun!
PATE DE CASĂ – INGREDIENTE:
(pentru 10 porţii)
Pentru paté:
450 gr. ficat de pui
200 ml lapte
3 linguri ulei de măsline
2 cepe potrivite
1 crenguţă de rozmarin
3-4 crenguţe de cimbru
1 foaie de dafin
3-4 linguri de coniac
300 ml vin roşu (sec) Iacob
1 linguriţă zahăr brun
sare, piper (după gust)
2 ouă întregi
2 gălbenuşuri
75 gr. unt
Pentru sigilarea paté-ului:
150 gr. unt
un vârf de cuţit de nucşoară
sare, piper (după gust)
3-4 crenguţe de cimbru
PATE DE CASĂ – MOD DE PREPARARE:
- Este foarte important să pregătim ficatul de pui cu o seară înainte: îl punem într-un bol cu 200 ml de lapte şi îl lăsăm în frigider peste noapte ( laptele va îndepărta gustul uşor amar al ficatului). Înainte de a începe prepararea paté-ului, scoatem ficatul din frigider şi îl punem într-o strecurătoare la scurs.
- Încingem uleiul într-o tigaie mai înaltă, adăugăm ceapa tocată fin, frunza de dafin mărunţită, rozmarinul tocat şi frunzele de cimbru. Călim ceapa 4-5 minute, până se înmoaie, apoi adăugăm coniacul şi flambăm cu grijă.
- Când flăcările scad, adăugăm vinul şi fierbem încă 10 minute, până când totul se reduce la două treimi.
- Îl luăm de pe foc, îl lasăm 1 minut deoparte, timp în care tăiem untul în cubuleţe şi pregătim ouăle.
- Adăugăm în sosul din tigaie untul, ficatul, ouăle şi gălbenuşurile. Când untul s-a topit, adăugăm sare şi piper, după gust. Transferăm totul într-un mixer şi procesăm 1-2 minute, după care strecurăm şi potrivim de sare şi piper.
- Încingem cuptorul la 140ºC. Într-o tavă mai înaltă punem 3-4 straturi de hârtie de copt.
- Turnăm pasta obţinută în 10 forme de souflé mici (de 100 gr.) sau în 6 forme mai mari (de 200 gr.) şi le aşezăm în tavă. Apoi turnăm în tavă apă caldă, cât să acopere două treimi din forme. Dăm la cuptor pentru 15 minute, dupa care reducem temperatura la 120ºC şi mai lăsăm încă 15-20 minute.
- Scoatem formele din cuptor şi le lăsăm la răcit (compoziţia trebuie să fie densă, dar nu foarte fermă, deoarece procesul de gătire continuă pe parcursul răcirii). Apoi dăm formele la frigider pentru cel puţin 4 ore.
- Pentru finisarea paté-ului topim 150 gr. de unt într-o cratiţă, adăugăm nucşoara, jumătate din frunzuliţele de cimbru, sare şi piper. Turnăm amestecul cu o lingură peste paté, decorăm cu cimbrul rămas şi dăm formele înapoi la frigider.
Îl putem servi cu pâine prăjită şi chutney (de mere, sau alte fructe).