Ingrediente:
– **390g** făină pentru pâine artizanală sau făină obișnuită
– **8g** zahăr
– **9g** sare
– **3g** drojdie instant sau uscată activă (aceasta trebuie dizolvata in apa intai)
– **300ml** apă
– Unt, pentru servire
#### Instrucțiuni:
1️⃣ Într-un bol mare, amestecă făina, sarea, zahărul și drojdia.
2️⃣ Adaugă apă călduță (~43°C) și amestecă până obții un aluat neregulat, lipicios.
3️⃣ Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 2 ore.
4️⃣ După cele 2 ore, preîncălzește cuptorul la 230°C împreună cu o oală de fontă (Dutch oven), pentru ca aceasta să se încălzească bine.
5️⃣ Transferă aluatul pe o suprafață înfăinată (aluatul va fi lipicios, așa că presară făină ori de câte ori este nevoie). Frământă-l ușor (pliază, rotește și repetă) timp de 2-3 minute până formezi o bilă elastică de aluat.
6️⃣ Pune aluatul într-un coș de dospire sau într-un bol tapetat cu hârtie de copt, acoperă și lasă-l să crească timp de 35 de minute sau până își dublează volumul.
7️⃣ Transferă bila de aluat în oala de fontă preîncălzită, tapetată cu hârtie de copt, și coace la 230°C timp de 30 de minute. Apoi redu temperatura la 200°C, scoate capacul și mai coace încă 10-15 minute (cu cât coci mai mult, cu atât coaja va fi mai crocantă – ai grijă să nu se ardă baza). Servește cu unt sărat și bucură-te!
#### Notă:
Dacă folosești o tavă obișnuită în loc de oală de fontă, cheia pentru o coajă crocantă este aburul. Pune o tavă cu apă fierbinte pe raftul de jos al cuptorului și pulverizează apă în interiorul cuptorului în primele 5 minute de coacere pentru a crea un mediu aburind.
⏲ **Timp de dospire:** 2 ore 35 minute + **Timp de coacere:** 40 minute