TasteLife

FoodTravel Blog

Paine de casa simpla si rapida

Ingrediente:  

– **390g** făină pentru pâine artizanală sau făină obișnuită  

– **8g** zahăr  

– **9g** sare  

– **3g** drojdie instant sau uscată activă (aceasta trebuie dizolvata in apa intai) 

– **300ml** apă  

– Unt, pentru servire  

#### Instrucțiuni:  

1️⃣ Într-un bol mare, amestecă făina, sarea, zahărul și drojdia.  

2️⃣ Adaugă apă călduță (~43°C) și amestecă până obții un aluat neregulat, lipicios.  

3️⃣ Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 2 ore.  

4️⃣ După cele 2 ore, preîncălzește cuptorul la 230°C împreună cu o oală de fontă (Dutch oven), pentru ca aceasta să se încălzească bine.  

5️⃣ Transferă aluatul pe o suprafață înfăinată (aluatul va fi lipicios, așa că presară făină ori de câte ori este nevoie). Frământă-l ușor (pliază, rotește și repetă) timp de 2-3 minute până formezi o bilă elastică de aluat.  

6️⃣ Pune aluatul într-un coș de dospire sau într-un bol tapetat cu hârtie de copt, acoperă și lasă-l să crească timp de 35 de minute sau până își dublează volumul.  

7️⃣ Transferă bila de aluat în oala de fontă preîncălzită, tapetată cu hârtie de copt, și coace la 230°C timp de 30 de minute. Apoi redu temperatura la 200°C, scoate capacul și mai coace încă 10-15 minute (cu cât coci mai mult, cu atât coaja va fi mai crocantă – ai grijă să nu se ardă baza). Servește cu unt sărat și bucură-te!  

#### Notă:  

Dacă folosești o tavă obișnuită în loc de oală de fontă, cheia pentru o coajă crocantă este aburul. Pune o tavă cu apă fierbinte pe raftul de jos al cuptorului și pulverizează apă în interiorul cuptorului în primele 5 minute de coacere pentru a crea un mediu aburind.  

⏲ **Timp de dospire:** 2 ore 35 minute + **Timp de coacere:** 40 minute

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2025 TasteLife

Theme by Anders Norén