Este anotimpul lobodei, aşa că trebuie să profităm din plin de aceaste frunze preţioase, să le folosim în cât mai multe preparate. Iată unul dintre favoritele mele: orez cu năut şi lobodă – un preparat vegetarian, cu influenţe orientale. Absolut delicios!
INGREDIENTE – Orez cu năut şi lobodă:
(pentru 4 porţii)
2-3 linguri ulei de măsline
1 ceapă
2-3 căţei de usturoi
1 linguriţă boia de ardei
¼ linguriță condiment mix Hawai
un vârf de cuţit de chimion măcinat
1 cană orez
2 căni supă de legume
300 g lobodă roşie
1 cutie năut la conservă
2-3 crenguţe de mentă proaspătă
1/2 lămaie
40 gr feta, marunţită (opţional)
sare, piper
MOD DE PREPARARE – Orez cu năut şi lobodă:
Într-o cratiţă se călesc în ulei ceapa şi usturoiul tocate mărunt (aprox. 2-3 minute). Se adaugă boiaua, chimionul măcinat, mixul Hawai şi orezul (spălat în prealabil). Se toarnă peste orez supa de legume, se amestecă și se lasă la foc mediu încă 15-20 minute. Se adaugă apoi năutul din conservă, scurs şi clătit, frunzele de lobodă şi frunzele de mentă tocate. Se asezonează cu sare şi piper. Se mai lasă 5 minute pe foc, apoi se ia deoparte şi se adaugă zeama de lămâie. Se serveşte imediat, alături de o salată. Opţional, se adaugă brânză feta, presărată deasupra.