Ingrediente
- 1 vânătă mare, tăiată pe lungime
- 1-2 cartofi medii, curățați și feliați
- 500 g carne tocată de vită
- ½ ceapă galbenă, tocată
- 1 morcov mediu, ras
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 300g pastă roșii
- ½ linguriță oregano uscat
- ¼ linguriță scorțișoară măcinată
- ¼ linguriță condiment ienibahar
- ½ lingură pastă de tomate
- O foaie de dafin
- Sare și piper după gust
- Ulei de măsline pentru prăjit
- brânză feta, sfărâmată
Pentru sosul bechamel
- 45 g unt
- 45 g făină
- ½ cană parmezan ras (și încă puțin pentru final)
- 1,5 căni de lapte
- Sare și piper după gust
- Un praf de nucșoară rasă
- O frunză dafin
Pași
- Pregătirea vinetelor: Presărați sare pe feliile de vânătă și lăsați-le 30 de minute. Clătiți și uscați.
- Pregătirea cartofilor: Fierbeți-i până sunt fragezi, apoi tăiați-i felii.
- Prăjirea vinetelor și cartofilor: Prăjiți-le în ulei de măsline până devin aurii.
- Prepararea sosului de carne: Căliți ceapa, morcovul și țelina. Adăugați pasta de tomate, condimentele, usturoiul, apoi carnea. După ce s-a rumenit, adăugați roșiile zdrobite și dafinul. Fierbeți la foc mic 30 min.
- Prepararea sosului bechamel: Topiți untul, adăugați făina, apoi laptele treptat. Amestecați până se îngroașă, adăugați parmezan, sare, piper, nucșoară.
- Asamblarea: Așezați jumătate din vinete, urmate de jumătate din carne, apoi un strat de cartofi. Repetați straturile și turnați bechamelul deasupra.
- Coacerea: Presărați parmezan și feta. Coaceți la 180°C timp de 30-40 min, până se rumenește.
Poftă bună! 😊