Nu gătesc foarte des carne de miel, pentru că nu suntem mari fani ai acestui tip de carne, însă de Paşte mă străduiesc întotdeauna să prepar tradiţionala friptură din pulpe de miel. Anul acesta am ales să fac o reţetă foarte simplă, cu multe legume şi un piuré de păstârnac lângă. Este un preparat foarte gustos şi aromat!
Friptură de miel – Ingrediente:
(pentru 6-8 pers.)
2 pulpe mai mici de miel
3 cepe mari
4 morcovi mari
3-4 bucăţi usturoi verde
3 cepe verzi
200 ml vin alb sec de Purcari
sare, piper
Pentru marinarea cărnii:
40 gr slănină puţin afumată
3 crenguţe rozmarin proaspăt
4-5 crenguţe cimbrişor verde
4 căţei usturoi
3-4 linguri ulei
150 ml vin alb sec de Purcari
sare, piper
Pentru piuré-ul de păstârnac:
3-4 bucăţi de păstârnac
2 cartofi mari
3-4 căţei de usturoi
50 gr unt
2-3 linguri smântână de gătit
sare, piper
Friptură de miel – Mod de preparare:
Este foarte important să pregătim carnea cu o zi înainte, să o lăsăm la marinat 24 de ore în frigider. Mai întâi tăiem slănina în bucăţele mici, curăţăm usturoiul şi îl tăiem felii mai mari, spălăm crenguţele de rozmarin şi cimbru. Curăţăm apoi bine pulpele de miel, le ungem cu cele 3 linguri de ulei şi le condimentăm cu sare, piper şi frunzuliţe de cimbru proaspăt. Le masăm bine pentru a absorbi cât mai multă aroma şi apoi le facem, cu vârful unui cuţit bine ascuţit, mici incizii în care introducem cu grijă câte o bucăţică de slănină, o felie de usturoi şi frunzuliţe de rozmarin. Punem carnea într-o pungă resigilabilă şi turnăm peste ea vinul alb. Închidem bine punga şi o dăm la frigider pentru 24 de ore.
Înainte de gătire, scoatem carnea din frigider şi o lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Între timp curăţăm ceapa, morcovii şi usturoiul. Ceapa galbenă o tăiem solzişori, morcovii îi tăiem felii mai groase, oblice, ca şi usturoiul şi ceapa verde. Aşezăm în tavă legumele, punem pulpele de miel peste şi turnăm deasupra marinada din pungă. Mai adăugăm 200 ml vin alb, acoperim tava cu hârtie de copt sau folie de aluminiu şi dăm la cuptor, la 180ºC, pentru 2 ore. (La jumătatea timpului de preparare, descoperim tava şi întoarcem carnea pe cealaltă parte.)
Acum avem suficient timp să pregătim piuré-ul. Curăţăm păstârnacul, îl tăiem rondele de 1 cm şi îl punem la fiert în apă cu sare (doar cât să îl acopere). Curăţăm cartofii, îi tăiem cubuleţe şi îi punem la fiert, peste păstârnac, apoi adăugăm usturoiul curăţat şi tăiat felii. Când e totul fiert, scurgem puţin din apă într-o cană (o folosim pentru a subţia piuré-ul, dacă e nevoie), iar restul, împreună cu legumele, îl transferăm într-un mixer. Adăugăm puţin piper negru, untul, smântâna şi mixăm 1-2 minute, completând puţin câte puţin cu apa in care au fiert legumele, dacă e necesar, până ajungem la consistenţa dorită. Potrivim de sare şi piper.
Pentru a servi, aşezăm pe farfurie o bucată de friptură, piure de păstârnac, punem câteva legume coapte deasupra şi puţin sos din tavă.