TasteLife

FoodTravel Blog

DINNER IN GRAZ

     Graz, capitala regiunii Stiria, este al doilea oraş ca mărime din Austria, întinzându-se pe ambele maluri ale râului Mur. Este celebru pentru universităţile sale, pentru arhitectură şi cultură, oraşul găzduind două festivaluri de muzică clasică în fiecare an. Minunatul Altstadt (oraşul vechi) face parte din patrimoniul mondial UNESCO şi reuneşte majoritatea obiectivelor turistice, fiind unul dintre cele mai bine păstrate din Europa Centrală. Însă nu voi vorbi aici despre istorie, cultură, sau atracţii turistice, pentru că sunt mulţi alţii mai în măsură să o facă. Motivele pentru care venim aici aproape în fiecare an, eu îmreună cu familia mea, sunt numeroasele terenuri de golf din zonă, care arată impecabil şi restaurantele unde ne-am obişnuit să luăm cina. Şi despre acestea din urmă aş vrea să vă povestesc în continuare.

Oriunde călătoresc, obişnuiesc să caut restaurantele cele mai bune, unde să putem savura atât specialităţi locale, zonale, cât şi preparate diverse din bucătăria internaţională. Când spun „cele mai bune” nu mă refer neapărat la cele mai bine cotate în spaţiul virtual, deşi acesta constituie punctul de plecare în căutările mele. Mă refer la „cele mai bune” pentru mine, pentru familia mea, pentru gusturile noastre. Poate vă întrebaţi ce anume aştept de la un restaurant bun, ce îl face potrivit pentru mine? Păi, e foarte simplu: trebuie să fie foarte curat, să servească mâncare proaspătă, atent şi corect preparată, frumos prezentată, cu mare atenţie la detalii, într-o atmosferă pe măsură. Prefer calitatea în detrimentul cantităţii şi pentru că sunt o mare pofticioasă, foarte curioasă şi doresc mereu să încerc cât mai multe feluri din meniu, iubesc restaurantele „fine dinning” unde porţiile sunt mici, dar suficiente cât să surprindă esenţa preparatului respectiv. Cât despre atmosferă, aici contează (pentru mine) felul cum este decorat, aranjat restaurantul, atenţia la detalii, personalul, modul de servire şi bineânţeles, muzica. Sunt mare iubitoare de muzică şi nu pot să am un gen preferat pentru restaurant, nici nu ar fi corect; important este ca genul muzical şi nivelul volumului să fie adaptate stilului restaurantului şi cu aceasta cred că am spus tot.

         Dar să revenim la Graz. Sunt trei restaurante pe care aş dori să vi le prezint, unde ne-am simţit minunat de fiecare dată.

        Primul dintre ele, restaurantul „Cuisino„, este situat în clădirea Cazinoului din Graz, având acces direct la acesta din urmă. Este un restaurant „fine dinning” foarte elegant, decorat în tonuri calde de bej, maro, cu lumină ambientală şi atmosferă romantică. Are şi o terasă de vară cochetă amplasată pe străduţă, la intrarea în restaurant. Meniul este destul de variat, iar dacă nu te poţi decide, sau vrei să încerci cât mai multe preparate, poţi opta pentru un meniu de degustare cu trei, cinci, sau şapte feluri, unde vei fi surprins cu o selecţie de preparate reprezentative, atent alese de chef. Bucătăria, deşi internaţională, are puternice influenţe austriece. Am rămas foarte plăcut surprinsă de un preparat uşor: „Karottenschaum” (spumă de morcovi), de fapt o supă cremă de morcovi, servită cu o chiftea din creveţi, cu ghimbir şi nucă de cocos, foarte aromată şi gustoasă. Tartarul de vită (Beef Tartar „Casino Royal”) a fost, de asemenea, surprinzător, avea un gust deosebit, foarte probabil să fi conţinut foie gras, deşi nu era trecut la ingrediente. Oricum, nu am să enumăr toate preparatele gustate, pe unele le veţi vedea în galeria foto, dar am fost foarte mulţumită de fiecare în parte, iar servirea a fost ireproşabilă.

        Restaurantul „Carl by Philipp Haiges„, situat de asemenea în centru, face parte dintr-un grup de locaţii pentru evenimente aparţinând aceluiaşi proprietar, având lângă clubul de salsa şi muzică latino „Thalia„. Am menţionat acest lucru pentru că împart o terasă oarecum comună, iar vara, dacă eşti norocos să ajungi aici în zilele când au evenimente, te poţi bucura de muzica şi dansurile latino stând la masă şi savurând mâncarea şi băutura peferată. Nu aşa de elegant ca cel precedent, însă foarte cu gust decorat, minimalist, în tonuri de mov, restaurantul „Carl” are o atmosferă deosebită, iar peretele cu bucătăria are mici geamuri triunghiulare prin care poţi privi cum ţi se pregăteşte mâncarea. Dacă eşti curios şi îţi este foarte foame, poţi comanda meniu de degustare surpriză, pentru a savura cât mai multe feluri. Am servit aici un consome de roşii delicios, cu ravioli umplut cu brânză de capră, un preparat foarte fin şi aromat. Crema cu trufe de la aperitiv a fost, de asemenea, foarte gustoasă, iar ravioli de casă şi muşchiul de viţel cu gălbiori au fost minunate. Trebuie să menţionez şi sorbetul de busuioc, o explozie de aromă!

      „Magnolia„, un alt restaurant „fine dinning”, se află în incinta Augarten Hotel Art & Design din Graz. A fost preluat de curând de chef Didi Dorner, care promovează bucătăria intuitivă, lucrând în domeniu de peste 20 de ani. Este un restaurant mai mic, cu design minimalist, cu accente de verde, cu o mică terasă cochetă şi o servire ca la carte. Trebuie să menţionez, totuşi, că are un mic inconvenient: faptul că te simţi uşor lipsit de intimitate pe terasă, fiind situat într-o zonă cu blocuri înalte. Şi aici poţi comanda din meniu, sau poţi alege varianta de degustare, cu mai multe feluri de mâncare. Indiferent ce alegi, toate preparatele sunt absolut delicioase, foarte bine gătite şi foarte frumos prezentate. Deşi de data aceasta nu l-am mai găsit în meniu, am servit aici, în urmă cu ceva timp, un desert foarte inovativ, pe bază de foie gras, cu cremă de brânză, pepene galben, piure de fructe şi altele; o alternativă interesantă la platoul clasic de brânzeturi. Oricum, o combinaţie foarte reuşită!

       Aşadar, aceasta a fost selecţia mea de restaurante unde merită să iei cina în Graz. Sunt convinsă că voi descoperi şi altele în incursiunile mele viitoare şi abia aştept să vi le pot prezenta. Înainte de a încheia, aş dori să menţionez, pentru iubitorii de golf, un parcurs deosebit de frumos, foarte aproape de Graz (la 20 de minute cu maşina): Gut Murstätten, în Oedt, Lebring. Este un parcurs competiţional, foarte bine întreţinut, puţin cam dificil pentru mine, recunosc, însă fascinant.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2025 TasteLife

Theme by Anders Norén