Gătesc acest fel de mâncare destul de des, deoarece este unul din preferatele fiicei mele. Ea este o mare iubitoare a chifteluţelor de orice fel, dar dacă au şi sos de roşii lângă… acestea reprezintă răsfăţul suprem! Am să prezint varianta cu chifteluţele prăjite, însă ele sunt foarte gustoase şi în varianta mai sănătoasă, coapte în tavă, la cuptor. În ce priveşte sosul de roşii, dacă aveţi timp suficient, vă recomand să folosiţi roşii proaspete de gradină (4-5 roşii) în locul celor din conservă, mai ales când este sezonul lor.
Aşadar, aceasta este varianta mai rapidă…
INGREDIENTE:
(pentru 4-6 persoane)
Chifteluţe:
400 g amestec de carne tocată (vită şi porc)
2-3 căţei de usturoi
1 ceapă mică tocată fin
100 g miez de pâine (mai veche)
2 ouă
1 legătură mică de frunze de pătrunjel
1 morcov ras
1 felie rădăcină de ţelină (1 cm) rasă
1 lingură făină
ulei pentru prăjit
Mămăligă:
800 ml apă
200 g făină de mălai
1 lg unt
3-4 lg parmezan ras
sare
Sosul de roşii:
1 conservă de roşii decojite CIRIO
200 ml suc roşii ( eu folosesc bulion de casă)
2 căţei de usturoi
2 lg ulei de măsline
verdeţuri proaspete: oregano, busuioc, cimbru
sare, piper
fulgi chilli (opţional)
MOD DE PREPARARE:
- Pentru sos, se pun într-o crăticioară: roşiile din conservă, sucul de roşii, uleiul, usturoiul zdrobit, sare, piper şi verdeţurile tocate. Se fierb împreună, la foc mic, timp de 15-20 minute.
- Pentru chifteluţe, se amestecă într-un castron carnea tocată cu usturoiul zdrobit, ceapa tocată fin, miezul de pâine ( înmuiat în prealabil în apă şi stors bine), morcovul şi ţelina rase pe răzătoarea mică , frunzele de pătrunjel tocate fin, ouăle, făina, sare şi piper după gust. Se formează chifteluţe de mărimea unei nuci şi se prăjesc în ulei încins aproximativ 10 minute, întorcându-le mereu să nu se ardă.
- Pentru mămăliguţă, se pune apa la fiert într-o oală, cu puţină sare, apoi se adaugă în ploaie făina de mălai şi se amestecă bine, să nu se formeze cocoloaşe. Se pune capacul şi se lasă să fiarbă circa 10 minute, amestecând din când în când. Apoi se ia de pe foc şi se încorporează untul şi parmezanul ras. Se potriveşte de sare.
- Pentru servire, se pune într-o farfurie adâncă o porţie medie de mămăligă (2-3 linguri) în centru, se adaugă câteva linguri de sos şi se aşează deasupra chifteluţele. Se ornează cu fâşii subţiri de parmezan şi frunze de busuioc proaspăt.