Caponata, originară din Sicilia, este un fel de tocăniţă mediteraneeană delicioasă pe bază de vinete, ţelină apio şi roşii. Este o mâncare de vară, deosebit de aromată şi de uşoară. Secretul constă în vinetele proaspete, cu cât mai puţine seminţe. Poate fi servită caldă, servită cu felii de ciabatta, ca fel principal vegetarian, sau ca garnitură pentru peşte la grătar. Însă este foarte gustoasă şi rece, ca aperitiv, sau sub formă de bruschete.
Reţeta siciliană este simplă, din puţine ingrediente, însă ulterior, a fost dezvoltată, adăugându-i-se măsline verzi, ardei, stafide, muguri de pin (sau migdale), chiar şi fructe de mare (caracatiţă, homar, creveţi). Eu vă voi prezenta varianta pe care obişnuiesc să o gătesc cel mai des, acea cu ardei copt, capere, stafide şi muguri de pin. E demenţială!
Ingrediente:
(pentru 4-6 persoane)
5-6 linguri ulei de măsline
1 ceapă
2 tije telină apio
2-3 căţei usturoi
2 vinete medii
2 ardei kapia copţi
50 ml vin roşu
150 ml roşii cuburi
2 linguri capere
1 lingură zahăr brun
50 g măsline verzi fără sâmburi
2 linguri oţet de calitate
2 linguri stafide
½ legătură oregano
1 legătură busuioc
2 linguri muguri de pin
sare, piper
Mod de preparare:
Se pregătesc mai întâi ingredientele: vinetele se spală şi se taie cubuleţe de dimensiuni potrivite (cu tot cu coajă); se coc ardeii kapia la grătar sau pe plită, se curăţă şi se taie fâşiuţe; se toacă ceapa, usturoiul şi ţelina apio; caperele se spală şi se scurg; măslinele se scurg şi ele; se pregătesc cubuleţele de roşii.
Într-o cratiţă, se pun 4-5 linguri de ulei de măsline la încins. Se adaugă bucăţile de vinete şi se prăjesc la foc mic cca. 10-12 minute, cu puţină sare. Se scot vinetele într-un castron.
În aceeaşi cratiţă, se mai adaugă 1 lingură de ulei şi se călesc ceapa, ţelina apio şi usturoiul (cca. 5-6 minute). Se adaugă apoi ardeiul copt, oregano şi se pun înapoi bucăţile de vinete prăjite. Se toarnă apoi vinul roşu şi se adaugă roşiile. Se lasă să fiarbă 10-15 minute, după care se pun caperele împreună cu măslinele, busuiocul tocat, zahărul şi oţetul.
Se fierbe totul la foc mic pentru încă cca. 10-12 minute, iar spre final, se adaugă stafidele şi mugurii de pin (uşor rumeniţi în tigaie). Se asezonează cu sare şi piper.